Saitko ihottuman kosmetiikasta? Yksi aine lisännyt oireita voimakkaasti.

17.7.2015

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin erityisesti nuorille suunnattu kampanja muistuttaa, että kosmetiikkatuotteiden tuoteselosteet kannattaa lukea tarkasti.

 

Tukes muistutti tällä viikolla erityisesti mustista hennatatuoinneista ja hiusväreistä ja niistä mahdollisesti aiheutuvista oireista, jos aineille on herkistynyt. Virasto haluaa painottaa, että kosketusallergioiden riskiä voi pienentää omilla päivittäisillä valinnoillaan sekä tuoteselosteita tutkimalla.

- Myös tietyt säilöntäaineet voivat aiheuttaa reaktioita. Yksi esimerkki niistä on Metyyli-isotiatsolinoni erityisesti iholle jätettävissä tuotteissa. Aine on lisännyt oireita epidemian lailla, Tukesin ylitarkastaja Jarkko Loikkanen sanoo.

Ainesosaluettelossa aine on merkitty nimellä methylchloroisothiazolinone tai methylisothiazolinone, mikä on samantyyppinen aine.

Myös Helsingin Allergia- ja astmayhdistys kertoo verkkosivuillaan, että Metyyli-isotiatsolinoni (MI) sekä kloorimetyyli-isotiatsolinonin ja metyyli-isotiatsolinonin seos (CMI/MI) ovat yleisimpiä allergiaa aiheuttavia säilöntäaineita. Viimeisen vuosikymmenen aikana pelkän MI:n käyttö kosmetiikassa on lisääntynyt, mikä on aiheuttanut huomattavan kasvun sekä MI- että CMI/MI-allergiatapauksissa, yhdistyksen verkkosivuilla kerrotaan. Yhdistys kertoo myös, että mainittujen säilöntäaineiden käytön kieltämisestä EU:ssa käydään parhaillaan keskustelua.

Tukes kehottaa myös tulkitsemaan mainoksia kriittisemmin.

- Esimerkiksi hiusvärimainoksessa saattaa olla maininta tuotteen sisältämästä hiuksia hoitavasta ja ravitsevasta öljystä. Harvemmin kuitenkin näkee mainoksessa maininnan, että hiusväri voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion, Tukesin ylitarkastaja Jarkko Loikkanen sanoo.

Kosmetiikkatuotteita ei tarvitse pelätä, mutta jos herkkyyksiä tai oireita ilmenee, niiden syyt on tärkeää tiedostaa.

Lähteet: Tukes, kosmetiikka-allergia.fi

JOSEFIINA BARAKA
@Iltalehti.fi - Suomen suurin uutispalveluILMEDIA.FI