Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys: Talvella iho kaipaa erityistä huomiota

28.1.2016

Pakkanen, lämpötilan vaihtelut ja kuiva sisäilma tuovat omat haasteensa ihon hoitoon. Normaalisti hyväkuntoinen ihokin voi alkaa kuivumaan, kutisemaan ja hilseilemään. Erityisesti atoopikoille talvi on ihon hoidon kannalta haastavaa aikaa.

Kuiva ja atooppinen iho vaatii säännöllistä hoitoa ja ihon rasvaamista. Säiden kylmetessä ihon hoitoon kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota ja miettiä, olisiko aika siirtyä rasvaisempiin voiteisiin. Voiteet, joilla on kesällä ja syksyllä pärjännyt, eivät välttämättä enää olekaan riittäviä talvella. Ihon huolellinen rasvaus ennaltaehkäisee ihon kuivumista ja atoopikoilla ihottuman pahenemista. Ihovoiteet kuuluvatkin atooppisen ihon päivittäisiin perushoitotuotteisiin, ne kosteuttavat ihoa ja parantavat ihon läpäisyestettä, kertoo iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Vaikka ihon rasvaaminen talvella onkin erityisen tärkeää, tulisi kasvojen ihon rasvaamista juuri ennen ulosmenoa pakkasella välttää. Kasvojen rasvaaminen talvella tulisikin tehdä vähintään tuntia ennen ulos lähtöä, jotta voide ehtii imeytyä kunnolla. Imeytymätön voide voi lisätä ihon paleltumisen riskiä. Talvella kasvojen iho altistuu ulkoillessa pakkaselle ja viimalle, joten kasvot on hyvä suojata myös vaatteilla, kuten huiveilla tai kaulurilla, Laine vinkkaa.

Vaikka iho kuivaakin talvella herkemmin, suihkussa käyntiä ei tarvitse kuivaihoisen tai atoopikon talvella vähentää. Peseytyessä tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota pesuveden lämpötilaan ja valita kuuman suihkun sijaan haalean lämmin pesuvesi. Hankaamista karheilla pesusienillä tulisi kuitenkin välttää. Tavallisen pesuaineen tilalle kuivaihoinen voi valita perusvoiteen. Sillä voi pestä ihon lisäksi hiuksetkin, jos päänahka on kovin kuiva. Peseytymisen jälkeen iho tulisi taputella kuivaksi ja välttää turhaa pyyhkeellä hankaamista.  Ihon rasvaamista suihkun jälkeen ei saisi unohtaa, Laine muistuttaa.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys järjestää iho-aiheisen ensitietoillan keväällä, jossa saa tietoa atooppisen ihon hoidosta ja kosmetiikka-allergioista. Illan aikana on myös mahdollista perustaa vertaisryhmä.

Lisää tietoa Ihonhoidosta ja allergioista löytyy myös Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksessä toimii myös valtakunnallinen maksuton iho- ja kosmetiikkaneuvonta, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi, josta voi kysyä neuvoa kosmetiikka-allergioihin liittyvissä kysymyksissä