"Käytännössä samaa kuin mikä tahansa pikaliima" - SS: Ripsiliimoista aiheutunut vakavia on

12.1.2017

Ripsien pidennyksessä käytettävät liimat voivat aiheuttaa allergisia oireita. Lisäksi liimoissa olevat aineet voivat herkistää ihmisen muille aineille.

Entistä suuremman suosion naisten ja tyttöjen keskuudessa saaneissa ripsiliimoissa piilee terveysriskejä, vaikka joitakin tuotteita mainostetaan "hellävaraisina", sanoo kemikaalialaa valvova viranomainen Savon Sanomille.

Kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukesille on raportoitu tapauksia, joissa pidennykset ja erityisesti niissä käytetyt liimat ovat aiheuttaneet allergisia reaktiota. Haittavaikutuksia on tullut ripsivaurioita sekä suoria silmävaurioita kuten sarveiskalvon syöpymää.

Näistä Savon Sanomien mukaan selvästi yleisimpiä ovat allergiset reaktiot, jotka näkyvät myös silmälääkäreiden vastaanotoilla.

– Ne voivat olla rajujakin: silmäluomi turpoaa ja vetistää voimakkaasti, iho kutiaa ja punoittaa, kuvailee Silmätautien ylilääkäri ja silmäkirurgi Tiina Leivo Suomen Terveystalosta Savon Sanomille.

Ripsien pidennykset ovat näyttäviä ja ne myös helpottavat elämää, kun ehostamiseen kuluva aika lyhenee. Ripsiliimojen vaaroista on varoiteltu aiemminkin, mutta monelle riskit voivat tulla yhä yllätyksenä.

Suurin syy haittavaikutuksille johtuu pidennyksissä käytetyistä liimoista. Tukesin mukaan liimat sisältävät lähes poikkeuksetta syanoakrylaatteja. Jopa 90–95 prosentissa liimoista on haitallista ainetta, sanoo Tukesin kemikaaliyksikön ylitarkastaja Jarkko Loikkanen.

– Joitain ripsiliimoja mainostetaan hellävaraisina, mutta tällä hetkellä lähtökohtaisesti ne kaikki sisältävät syanoakrylaatteja ja mahdollisesti myös muita akrylaattiyhdisteitä. Ripsiliima on käytännössä samaa kuin mikä tahansa pikaliima.

Lue uutinen:  http://www.lansivayla.fi/artikkeli/473776-kaytannossa-samaa-kuin-mika-tahansa-pikaliima-ss-ripsiliimoista-aiheutunut-vakavia