Tule vapaaehtoiseksi!

 

Tule vapaaehtoiseksi!

Jokainen meistä voi edistää allergia- ja astma-asioita! Pienelläkin panoksella on merkitystä. Voit tehdä yksittäisen pienen jutun, kuten viedä neuvolaan oppaita ja lehtiä, tai sitoutua pidemmäksi aikaa, esim. vuodeksi vetämään vertaisryhmää. Vapaaehtoisena tuotat ja saat itsellesikin iloa ja paljon hyvää mieltä. Valitse tehtävä, mikä parhaiten sopii elämäntilanteeseesi ja ota yhteyttä yhdistykseemme!

Yhdistyksen toimisto on avoinna ma - to klo.10.00 - 15.00. Pihlajatie 34, 00270 Helsinki

Allergia- ja astmaneuvoja / koordinaattori Tytti Suomalainen vastaa numerossa 044 0477 054.

neuvonta(at)allergiahelsinki.fi

 

Vapaaehtoisten tehtäviä allergia- ja astmayhdistyksessä

 

Apukädet
Järjestämme monia tapahtumia, jäseniltoja, retkiä ja messuesittelyitä. Tule laittamaan tila kauniiksi, kaatamaan kahvia, kertomaan allergiasta ja astmasta oman kokemuksesi kautta, jakamaan oppaita ja näytteitä. Kysy, milloin on seuraava tapahtuma, jossa kaivataan apukäsiä!

OLKA on sairaalan ja järjestöjen yhteistoimintaa.

Toiminnan tavoitteena on tarjota mahdollisuus potilaan ja heidän läheisensä kiireettömään kohtaamiseen kasvokkain sekä tuen antaminen sairauteen sopeutumisessa. Vapaaehtoinen antaa tietoa vertaistuesta ja yhdistyksen toiminnasta Tornisairaalan OLKA -pisteellä. Tässäkin yksi mahdollisuus toimia pop up vapaaehtoisena yhden päivän.

Lipaskerääjä
Haluatko antaa parin tunnin panoksen allergisten ja astmaattisten hyväksi? Tule lipaskerääjäksi! Kuntavaalien 2017 ja presidentinvaalien 2018 aikana osallistumme Pieni ele -vaalikeräykseen. Tarvitsemme paljon lipaskerääjiä ennakko- ja varsinaisina äänestyspäivinä eri äänestyspaikoille.​

Esitteiden jakaja
Missä allergikot ja astmaatikot liikkuvat? Apteekeissa, terveyskeskuksissa, neuvoloissa ja lääkärikeskuksissa. Näissä paikoissa oli hyvä olla jaossa Allergia & Astma -lehteä sekä oppaita. Voisitko sinä olla näiden esitteiden jakaja? Veisit ohi mennessäsi yhteen paikkaan nipun tai ottaa vapaaehtoisprojektiksesi viedä kaikkiin alueesi terveyskeskuksiin lehdet ja oppaat? Siitä olisi suuri apu!

Messu/tapahtumatyyppi
Tule apukäsiksi tai vastaamaan koko messuosaston ideoinnista, mainostuksesta ja messutapahtumasta. Valmista materiaalia löytyy. Tarvitaan vain vapaaehtoinen toteuttamaan, olisitko se sinä?

Liikuntatuokioiden vetäjä
Jokainen meistä hyötyy liikunnasta. Voisitko sinä vetää esim. jäsenillan aluksi vartin liikuntatuokion ryhtijumppaa, tanssia tai liikuntapelejä? Tai haluaisitko vetää ihan liikuntaryhmää joka kokoontuisi kerran tai kaksi kuukaudessa? Liikuntatuokioiden vetäjiä tarvitaan. Voit myös tarjoutua vaikkapa yhteisten kävelyretkien vetäjäksi. Siihen ei tarvita muuta kuin omaa osallistumista ja sopivan mittaisen reitin suunnittelua yhdessä muiden kanssa.

Liikuntavastaava
Haluaisitko liikuntakärpäsen purevan allergikkoihin ja astmaatikkoihin? Tule koordinoimaan vuoden ajaksi liikuntajuttuja allergia- ja astmayhdistykseen! Voisit ideoita ja hankkia vapaaehtoiset tai sopia yhteistyökumppaneiden kanssa liikuntatuokioiden vetämisestä. Onko haaveissasi perheiden metsäseikkailuretki, astmaatikkojen vesijumpparyhmä vai jotain ihan muuta. Liikuntavastaavana pääset vaikuttamaan, että haaveet toteutuvat! 

Kulttuurivastaava
Sykkiikö sydämesi kulttuurille? Ryhdy kulttuurivastaavaksi, joka organisoi muutaman kerran vuodessa kulttuuriretkiä esim. teatteriin, konserttiin tai mielenkiintoiseen kulttuurikohteeseen! Pääset vaikuttamaan ideointiin, mainostukseen, lippujen/bussin/oppaan varaamiseen ja käytännön järjestelyihin.

Yhteydenpitäjä sidosryhmiin
Tunnetko toiminta-alueemme terveydenhuollon ammattilaiset, apteekkarit, järjestöaktiivit, poliitikot ja toimittajat? Luotko nopeasti verkostoja? Olisit oiva henkilö pitämään yhteyttä sidosryhmiimme. Kertomaan heille yhdistyksemme ajankohtaisista asioista ja pitämään allergisten ja astmaattisten puolia.

Ryhmänvetäjä
Kun allergiset, astmaattiset ja herkät kokoontuvat yhteen, kenenkään ei tarvitse selitellä köhinäänsä, ihottumaa tai erityisruokavaliotaan. Jokainen osallistuja tietää, että nämä ovat arkipäivää. Siksi allergia- ja astmayhdistyksissä halutaankin pitää erilaisia ryhmiä. Niissä voidaan kokea vertaisuutta. Ryhmät voivat olla kahvikupin ääressä jutustelua, liikuntaa tai käsitöitä tai pikkualustuksia ja sen jälkeen juttelua. Ryhmänvetäjänä suunnittelet vuoden aikataulun ja mahdollisen ohjelman, mietit mainostuksen, varaat tilan, tarvittaessa hoidat alustajat, hoidat mahdolliset kahvit ja teet, toivotat osallistujat tervetulleeksi, ohjaat keskustelua ja lopuksi toivotat heipat. Yksin näitä kaikkea ei tarvitse tehdä, vaan vetäjänä huolehtia, että kaikki tulee tehtyä. Vertaisvetäjille on tarjolla kerran vuodessa Allergia- ja astmaliiton järjestämä tapaamispäivä.

Opiskelija
Meille myös opiskelijat ovat tervetulleita suorittamaan tehtäviä mm. näiden vapaaehtoistehtävien muodossa. Sovitaan yhdessä mitä teet yksin tai opiskeluporukassa, neuvottele opettajan kanssa miten saat niistä opintopisteitä ja ryhdytään hommiin. Lopuksi voimme kirjoittaa sinulle todistuksen tehdyistä asioista. Allergia- ja astmayhdistyksissä on mm. fysioterapeutti tai liikunnanohjaajaopiskelijat järjestäneet hengitysliikuntahetkiä astmaatikoille, sosionomi- tai lastenhoitajaopiskelijat järjestäneet perheille toiminnallisen allergiaillan, kotitalousopettajaopiskelijat leiponeet erityisruokavalioillassa perheiden kanssa, markkinoinnin opiskelijat päivittäneet nettisivut ja huolehtineet allergiaviikon tiedotuksesta. Katsotaan yhdessä mikä olisi sinun opintojuttusi tai opinnäytetyösi!

Otamme mielelläme aina vastaan uusia ideoita!

 

VAPAAEHTOISTOIMINTA LISÄÄ ONNELLISUUTTA

(Lähde: www.hs.fi)

Nora Karttunen kirjoitti (HS Mielipide 18. 2.) vapaaehtoistyön tuovan merkitystä hänen elämäänsä. Vastaava seikka on havaittu useissa tutkimuksissa, joissa on laajoilla kyselyaineistoilla tarkasteltu vapaaehtoistyön yhteyttä onnellisuuteen.

Esimerkiksi Saksassa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että viikoittain vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin ne, jotka eivät tee lainkaan vapaaehtoistyötä. Kun ihmiset syystä tai toisesta menettivät mahdollisuuden tehdä vapaaehtoistyötä, heidän tyytyväisyytensä väheni selvästi.

Tutkimukset myös osoittavat, että muiden auttaminen lisää onnellisuutta usein enemmän kuin avun saaminen.

Vaikka vapaaehtoistoiminta voi hyödyttää monilla tavoin sekä siihen osallistuvia että yhteiskuntaa laajemmin, on tärkeää huomioida, että vapaaehtoistyö ei voi korvata julkisia palveluita eikä vapaaehtoistyöntekijöitä voi kuormittaa liikaa.

Suomessa vapaaehtoistyön asema on perinteisesti ollut julkisia palveluita tukeva ja täydentävä. Näin on syytä olla vastedeskin.

Antti O. Tanskanen
yhteiskuntapolitiikan dosentti Helsinki
Mirkka Danielsbacka
filosofian tohtori, Helsinki

 

 

 

Päivitetty 11.1.2018.

Vapaaehtoisten ilta

ti 13.2. klo 16.00 – 18.00, Pihlajatie 34.

Tervetuloa viettämään kanssamme vapaaehtoisten iltaa! Illan aikana saamme nauttia kakkukahveista ja mukavien ihmisten seurasta. Iltaan ovat tervetulleita kaikki yhdistyksessä tärkeää vapaaehtoistyötä tekevät! Illassa tavataan mm. vertaisryhmien vetäjiä, tapahtumiin vapaaehtoisina osallistuvia sekä Pieni Ele –kerääjiä. Kaikkia yhdistää halu tehdä työtä allergisten ja astmaatikkojen etujen ja terveyden edistämiseksi.

Sitovat ilmoittautumiset yhdistykseen 8.2. mennessä neuvonta (ät) allergiahelsinki.fi tai 044 0477 054.

Kiitos vapaaehtoisille! 2018.

Kiitos vapaaehtoislle! 2017.