Allerginen nuha

Allergista nuhaa on 20-30 prosentilla suomalaisista. Allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun jokin allergeeni aiheuttaa aivastelua, kutinaa, nenän vuotamista ja tukkoisuutta. Tyypillisesti allerginen nuha johtuu siitepölystä. Silloin puhutaan kausiluontoisesta nuhasta eli heinänuhasta. Allerginen nuha voi olla myös ympärivuotista, jolloin sen tyypillinen aiheuttaja on lemmikkieläin. Allergista nuhaa hoidetaan pääsääntöisesti itsehoitona nenäsumutteilla ja antihistamiinitableteilla. Hoito on tärkeää, koska hoitamattomana se saattaa lisätä astman kehittymisen riskiä.

Allerginen nuha ilmaantuu yleensä nuoruusvuosina, mutta sitä voi esiintyä jo allekouluikäisillä. Vanhemmalla iällä allergiaoireet yleensä laantuvat. Ikäihmisillä hankalaa allergista nuhaa ilmenee harvoin. Noin 30 prosentilla allergista nuhaa sairastavista paranee iän myötä itsestään.

Allerginen nuha on osittain perinnöllistä.

Tupakoinnin välttäminen ja lopettaminen on ainoa asia, jolla voidaan ennaltaehkäistä allergisen nuhan kehittymistä. Altistuminen tupakansavulle lisää allergisoitumisen riskiä sikiöajasta lähtien.

Nuhaa voivat aiheuttaa niin siitepöly, eläinpöly, pölypunkit kuin ruokakin. Allerginen nuha lisää riskiä sairastua astmaan. Noin 70 % astmaa sairastavista kärsii allergisesta nuhasta ja allergista nuhaa sairastavista 10-40 % on astmaa sairastavia.

Lisää tietoa allergisesta jatkuvasta tai kausittaisesta nuhasta löydät allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta. 
Allergia-, iho- ja astmaliiton sivulta

 

 

 

 

Päivitetty 24.9.2018.