Eläimet ja lemmikit

Lemmikkieläimet

Yksiselitteistä ohjetta lemmikkiin suhtautumisessa ei ole. Asia pitää harkita joka kerta erikseen.

Onko oireilun taustalla ylipäätään allergiaa? Kuinka voimakas allergia on ja kuinka voimakas juuri lemmikille?

Hyvä tietää:

• Koiralla ja yleensä lemmikeillä on lasten kasvussa ja kasvatuksessa tärkeä merkitys. Tämä hyöty on usein paljon suurempi kuin ehkä vähäisten ja ajoittaisten allergiaoireitten aiheuttama haitta. Lievät oireet voivat myös siedättyä pois, kun eläin otetaan. Aikaisempina vuosina koiralle annettiin ‘tuomio’ melko herkästi, jos allergiaa havaittiin, mutta nykyään asenne on odottavampi ja neuvovampi. Koiran merkitys perheessä on suuri, se on perheenjäsen ja lievittää monen yksinäisyyttä.

• Kissa on toiseksi tärkein lemmikki allergian kannalta. Kissoja on paljon vähemmän kuin koiria, mutta kissan allergeenit ovat voimakkaampia herkistäjiä kuin koiran. Siksi pienten oireitten siedättyminen ei kissan kohdalla ole aivan niin todennäköistä mutta on kuitenkin mahdollista. Koira- ja/tai kissa-allergiset herkistyvät helposti kääpiösiilille.

• Jyrsijät, kuten hamsteri, marsu, gerbiili, rotat ja hiiret ovat voimakkaimpia herkistäjiä, eikä niiden allergeenisuutta vähennä pieni koko. Herkistyminen voi tapahtua muutamassa kuukaudessa. Kanit ovat samanlainen ongelma.

• Linnut ovat allergisen ihmisen kannalta hyvä vaihtoehto, jos häkkien puhtaudesta pidetään huolta. Lintujen eritteet voivat herkistää. Ne jauhautuvat pölyn mukana hengitysilmaan, jos linnun hoito ja sen ympäristön puhtaus laiminlyödään.

• Akvaario sopii allergisen kotiin, kunhan sen puhtaudesta huolehditaan. Kilpikonnankaan ei ole todettu aiheuttavan allergisia reaktioita. Kalojen ja kilpikonnien ruoka on aiheuttanut allergisia reaktioita ja surviaissääsken toukka on erityisen voimakas allergeeni. Toukka on myös onki- ja pilkkimiesten harvinainen riski.

• Jos allergisille vanhemmille syntyy vauva, lemmikkieläin kotona saattaa lisätä lapsen myöhempää allergiariskiä mutta myös suojata allergialta. Jos vanhemmilla ei ole allergiaa tai sitä on vain toisella vanhemmalla, lemmikin hankkimisen tai pitämisen ratkaisevat muut asiat kuin lapsen mahdollinen allergiariski.

Allergian itsehoito ja ohjeita potilaille 
Iho- ja allergiasairaala, 2006. Tari Haahtela. Ohjeet tarkistettu ja päivitetty 2011.

Lähde: http://www.allergia.fi