Kosmetiikka-allergia

Kosmetiikka-allergia

Kosmetiikka koskettaa päivittäin meitä jokaista ikään ja sukupuoleen katsomatta. Saippuat, hammastahnat, deodorantit, meikit ja perusvoiteet ovat kaikki kosmetiikkaa.

Kosmetiikka-allergisia henkilöitä on arviolta noin 10 % väestöstä. Kosmetiikka-allergia tarkoittaa kosketusallergiaa jollekin kosmetiikan raaka-aineelle. Yleisimpiä allergian aiheuttajia kosmetiikassa ovat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit.  Allergiaoireita ovat kutina, turvotus, punoitus ja näppylät yleensä siinä kohdassa, johon tuotetta on laitettu. Allergiaoireet kosmetiikalle alkavat yleensä muutaman päivän viiveellä altistumisesta ja voivat kestää kauankin. Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, ota yhteys lääkäriisi. Kosmetiikka-allergia selviää vain asianmukaisilla, iholle tehtävillä lappu- eli epikutaanitesteillä.

Ihoreaktiot ovat usein ärsytysreaktioita

Suurin osa kosmetiikan aiheuttamista oireista on ohimeneviä ärsytysreaktioita, jotka eivät tarkoita allergiaa. Ärsytysreaktiot voivat johtua tuotteen sopimattomuudesta omalle iholle, ihon kunnosta tai kosmetiikan käyttötavoista. Ärsytysreaktiossa iho tuntuu epämiellyttävältä ja saattaa punoittaa ja kihelmöidä. Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella ja tuotteen sopivuus tarkistaa esimerkiksi kysymällä ammattilaiselta apua. Kosmetiikkaa, kuten hiusvärejä ei pidä myöskään laittaa rikkinäiselle iholle.

Käyttötesti

Jos epäilet, sopiiko tuote juuri sinulle, tee käyttötesti. Levitä pieni määrä tuotetta aamuin illoin noin viikon ajan kyynärvarren iholle. Jos ihosi ei reagoi tuotteeseen, voit luultavimmin sitä käyttää. Usein sopivin tuote löytyy kokeilemalla!

Vinkkejä

Muistathan, että kosmetiikka- ja hygieniatuotteet tulee säilyttää huoneenlämmössä, ellei säilytyksestä ole erikseen muuta mainittu. Lämmin ja kostea kylpyhuone ei ole paras paikka kosmetiikalle. Vanhentuneen tuotteen tunnistaa esimerkiksi muuttuneesta väristä, tuoksusta tai koostumuksesta. Vanhentunutta tai vanhaksi epäiltyä tuotetta ei pidä käyttää, koska se saattaa aiheuttaa haittaa iholle. Tuotteessa on käytettävä ennen -päivämäärä, jos tuote säilyy alle 30 kk. Kauemmin säilyvissä tuotteissa on säilyy avattuna -merkintä. Esimerkiksi puoli vuotta avaamisen jälkeen säilyvä tuote merkitään 6 M. Muista myös:

- Älä käytä kosmetiikkaa (esim. hiusvärejä) rikkinäiselle tai vaurioituneelle iholle, jos tuotetta ei erityisesti ole tarkoitettu sellaiseen.

- Lue käyttöohjeet huolellisesti. Varmista soveltuvuus tarvittaessa ammattilaiselta.

- Meikit ovat vain henkilökohtaiseen käyttöön.

- Jos saat tuotteesta voimakkaan reaktion, ota yhteys lääkäriin. Lievään, kosmetiikasta saatuun, kutisevaan ihottuman voi laittaa apteekista saatavaa kortisonivoidetta.

Kosmetiikan allergiaportaali - tilaa lista sinulle sopivista tuotteista

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys on RAY:n tuella luonut kosketusallergisille kosmetiikan Allergiaportaalin, joka on ainoa laatuaan koko Euroopassa. Allergiaportaaliin on kerätty yli 8500 kosmetiikka- ja hygieniatuotteen tiedot kosmetiikan valmistajilta ja maahantuojilta. Kosmetiikan Allergiaportaali auttaa silloin kun tiedät, mille kosmetiikan raaka-aineelle olet allergisoitunut.

Lisätietoja antaa:

Merike Laine 
iho- ja kosmetiikkaneuvoja 
puh. (010) 2790 991, 040 834 8803
kosmetiikka@allergiahelsinki.fi
www.kosmetiikka-allergia.fi 
www.allergiahelsinki.fi


Linkki kosmetiikka-allergia -sivuille:
Kosmetiikan Allergiaportaali