Pistiäisallergia

Allergisia reaktioita aiheuttavia pistiäisiä ovat ampiaiset, mehiläiset ja kimalaiset.

Kimalainen ei pistä, ellei sen päälle astu. Mehiläinen pistää vain, jos se pelästyy tai puolustaa pesäänsä. Ampiaiset pistävät myös kaukana pesänsä ulkopuolella, loppukesällä ne ovat erityisen vihaisia. Pistoksen myrkky aiheuttaa kaikille myrkkyreaktion, paikallisen punoituksen ja turvotuksen. Allergiassa turvotus leviää laajalle. Useille tulee nokkosihottuma, joillekin yleisoireita, jopa anafylaktinen reaktio. Lievemmät myrkkyreaktiot hoidetaan kylmällä kääreellä ja kortisonivoiteella.

Oireet häviävät muutaman tunnin tai vuorokauden aikana. Poista mehiläisen pistin varovasti niin pian kuin mahdollista, koska sen mukana on myrkkyä edelleen sykkivä pussi. Poisto onnistuu parhaiten pinseteillä. Pistoskohtaa on varottava painelemasta, koska se edistää myrkyn leviämistä. Ampiaisen pistin poistuu iholta hyönteisen mukana. Jos pistoksia on useita tai pistos on kohdistunut päähän, kannattaa ottaa antihistamiinia ja kortisonitabletteja (kyypakkaus tai käärmepakkaus) ja hakeutua terveyskeskuksen päivystykseen.

Päivystykseen on syytä hakeutua myös silloin, jos pistoksen saanut on alle 2-vuotias lapsi tai heikkokuntoinen, iäkkäämpi ihminen. Voimakkaampi reaktio voi aiheuttaa raskaana oleville supistuksia. Mitä nopeammin oireet lisääntyvät, sitä tärkeämpää on saada reaktion saanut ensiapuun nopeasti. Voimakkaassa allergiareaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat kokonaan.

Yleisoireet

•    palan tunne kurkussa, äänenkäheys
•    syke tihentyy
•    nokkosihottumaa kauttaaltaan keholla
•    hengitys vaikeutuu
•    hengityksen vinkuminen
•    huonovointisuus
•    pahoinvointi

Ensimmäinen lääkitys yleisoireiden ilmaantuessa on adrenaliini. Yleensä vaikean allergisen reaktion saaneella tulisi olla adrenaliini-injektori aina mukana ensiapulääkkeeksi. Jos injektoria ei ole, on hyvä ottaa ainakin antihistamiini ja kyypakkauksen kortisonit. Kun kyse on vakavasta allergisesta reaktiosta, hakeudu heti ensiapuun. Vakavan pistosreaktion saaneelle suositellaan siedätyshoitoa. Siedätyshoito on pistoshoitona annettavaa hoitoa, joka kestää noin 5 vuotta. Siedätyshoito parantaa pistiäisallergisen elämänlaatua huomattavasti, koska hoidolla ennaltaehkäistään henkeä uhkaavia tilanteita. Siedätyshoitoon voi hakeutua lääkärin lähetteellä perusterveydenhuollosta.

Suojautuminen

•    Vältä värikkäitä vaatteita ja hajuvesiä sekä muita tuoksuja, älä liiku avojaloin.
•    Pysy rauhallisena pistiäisen läheisyydessä, älä huido, ettei pistiäinen koe itseään uhatuksi.
•    Hävitä ampiaisten pesät lasten leikkipaikkojen ja ulko-ovien läheisyydestä.
•    Kesän lopulla pistoksen vaara on suurempi, koska pistiäisen työ kotipesässä on lopussa.
•    Pidä ikkunat kiinni autolla ajaessa.

Muista, että vaikka pistokset ovat epämukavia ja haitallisia, pistiäiset ovat tärkeä osa luontoamme. Ne pistävät pääasiassa puolustaakseen itseänsä ja pesäänsä, joten vältä ärsyttämästä niitä turhaan.