Sisäilma / allergisen koti

Vietämme sisätiloissa lähes 90 prosenttia ajastamme. Ihminen hengittää noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Huono sisäilma vähentää viihtyisyyttä ja alentaa työtehoa, mutta se voi myös aiheuttaa terveyshaittoja, jopa sairastuttaa vakavasti.

Siksi ei ole samantekevää, minkälaista ilmaa rakennuksissamme on. Terveellinen sisäilma on:

• hajutonta, 
• pölytöntä, 
• vedotonta, 
• lämpötilaltaan miellyttävää 
• ja melutonta.

Joskus tarvitaan erityissaneeraus muutettaessa asuntoon, jossa on ollut lemmikkieläimiä, ohje saneeraukseen: Lemmikkielainsaneeraus

Nyt on aika vaihtaa ilmansuodattimet!

Ilmansuodattimet on hyvä vaihtaa ennen katu- ja siitepölykausien alkua! Näin kodin sisäilma pysyy raikkaana, vaikka ulkona pölisee. Ilmansuodattimien vaihto on helppo ja halpa tapa ehkäistä sisäilmaongelmia. Ilmansuodattimet vaihdetaan kahdesti vuodessa. Ajankohdaksi valitaan esimerkiksi kevät ja syksy, katu- ja siitepölykausien molemmin puolin. Ajankohtaa tärkeämpää on kuitenkin se, että suodattimet ylipäätään vaihdetaan. Hyvä sisäilma on myös viihtyisyystekijä. Jos suodattimia ei vaihdeta, ilma muuttuu vähitellen tunkkaiseksi ja huono ilmanvaihto voi johtaa kosteus- ja terveysongelmiin.

Pyydä taloyhtiötä avuksi

Suodattimien vaihto tai puhdistus koskee niin omakoti- rivitalo- kuin kerrostaloasuntoja. Taloyhtiöt voisivat hoitaa uusien suodattimien hankinnan ja vaihdonkin kootusti. Suodattimien vaihto on helppoa ja neuvojakin on tarjolla. Ilmanvaihtokoneiden valmistajien lisäksi vinkkejä voi kysyä mm. taloyhtiön huollosta, suodattimia myyvästä rautakaupasta tai Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

Mieltä askarruttavissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvontaan:

https://www.hengitysliitto.fi/yhteystiedot/neuvontapuhelimet/ 

Soittajia palvellaan ma - to klo 9-13.

P. 020 757 5181

Palvelu on maksutonta. Soittaminen maksaa 0,08€/puhelu + 0,17€/minuutti..

Lue lisää:

Allergia-ja astmaliiton sisäilmasivut

Sisäilmayhdistys

 

Viherkasvit allergisen kodissa:

www.puutarha.net