Ajankohtaista

Onko perheessäsi ruoka-allerginen lapsi tai koskettaako lapsen ruoka-allergia muuten sinua?

Ruoka-allergisen lapsen arjen haasteet -verkkoluentoilta ti 2.3. klo 18-19.30

Tule mukaan ja osallistu helposti vaikka kotisohvalta!

klo 18 Vinkkejä arkeen ja korvaavat tuotteet, Tuula Jokinen, valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys

klo 18.45 Neuvoja ruoka-allergisen sosiaaliturvaan liittyen, Risto Heikkinen, erityisasiantuntija, sosiaalityöntekijä, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Ilta järjestetään verkossa ja toteutetaan helppokäyttöisellä Teams-verkkoalustalla. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ja -ohjeet ennen iltaa. 

Ilmoittautuminen viimeistään 1.3. neuvonta@allergiahelsinki.fi tai p.044 0477 054 ma-to klo 10-15. Lämpimästi tervetuloa!

Maksuton Venyttely- ja kehonhuolto -tutustumistunti jäsenille verkossa ma 1.3. klo 18.30-19.30!

Koronatilanteen vuoksi liikuntaryhmämme eivät pääse vieläkään käynnistymään Kampin liikuntakeskuksessa. Helmikuun alussa toteutimme etäjoogan, jonka innostamina haluamme tarjota ma 1.3. klo 18.30-19.30 verkossa Venyttely & Kehonhuolto -tunnin veloituksetta kaikille kiinnostuneille!

Ohjaajana on liikunta-alan ammattilainen Leena Kiviluoma. Jos tutustumistunnin jälkeen osallistujia ilmoittautuu mukaan riittävästi, ryhmä jatkuu verkossa maanantaisin ainakin maaliskuun ajan. Maaliskuun loppujen neljän tunnin hinta on yhteensä 20 €. Ilmoittauduthan 1.3. tunnille viimeistään su 28.2. neuvonta@allergiahelsinki.fi tai p.044 0477 054 ma-to klo 10-15. Ilmoittautuneille lähetetään helppokäyttöinen Teams-osallistumislinkki viimeistään 1.3. Tervetuloa etätunnille!

Miilainen maski sopii astmaatikolle?

Kasvomaskien sopivuus on yksilöllistä. Kokeilemalla erilaisia maskeja löytyy itselle sopiva malli.  Astmaa sairastavan on hyvä huomioida esimerkiksi kankaista mahdollisesti irtoava kuitu tai materiaalin ominaishaju. Materiaalien paksuudessa ja tiiviydessä on myös eroja, mikä vaikuttaa hengittämisvastukseen.

Uloshengitysventtiilillä varustettu hengityssuojain on astmaatikolle usein helpompi käyttää, koska venttiili keventää hengitystä. Venttiilin kautta kuitenkin pääsee hiukkasia ulos, eikä tällainen suojain siten suojaa ulkopuolisia, vain ainoastaan käyttäjää. Lisätietoa hengityssuojaimista Työterveyslaitoksen sivuilta https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-suu-ja-nenasuojus

Onko visiiri hyvä vaihtoehto?

Kasvovisiiri on tarkoitettu suojaamaan kasvoja nesteroiskeilta ja lentäviltä pisaroilta. Visiiri ei tuo samanlaista hengitysvastusta kuin kasvomaski tai muut hengityssuojaimet ja sen käyttö voi siten tuntua miellyttävämmältä.

Visiirin tehokkuutta koronavirusta vastaan ei kuitenkaan ole tutkittu. Jos visiiriä käyttää, tulee sen puhtaanapidosta huolehtia tarkkaan.

Lisää tietoa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilta https://www.allergia.fi/uutiset/usein-kysyttya-koronasta/#6800bbb1

Kaikki oireilu tuoksuille ei ole allergiaa

Maailma on täynnä mitä erilaisempia tuoksuja, mutta 20.10.2020 vietämme Tuoksutonta päivää, jotta muistaisimme, etteivät tuoksut sovi kaikille.  

Hajuvedet, partavedet, tuoksukynttilät, kukat ja muut tuoksut tuovat toisille iloa, mutta toiset saavat niistä iho-oireita tai muita fysiologisia oireita. Mikäli oireita ilmenee, kyse voi olla hajusteallergiasta tai tuoksuherkkyydestä, kertoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine.

Hajusteallergia on kosketusallergiaa hajusteille, joka ilmenee kutisevana ihottumana. Oireita voi aiheuttaa esimerkiksi hajuvesi, hajustettu ihovoide tai pyykinpesuaine. Hajusteallergisen tulisikin valita itselleen kosmetiikkatuotteiksi sekä pyykinpesu- ja kodinsiivousaineiksi hajusteettomia tuotteita. Hajusteallergiaa tutkitaan epikutaani- eli lapputesteillä, joihin kannattakin hakeutua, mikäli herää epäilys hajusteallergiasta, Merike Laine neuvoo.

Hajusteallergia sekoitetaan usein tuoksuherkkyyteen. Tuoksuherkkä henkilö reagoi ympäristön tuoksuihin poikkeavalla tavalla ja altistuessaan tuoksuille voi saada erilaisia fysiologisia oireita, kuten päänsärkyä, nuhaa, hengenahdistusta tai silmäoireita. Tuoksuherkkyys kuuluu ympäristöherkkyyksien moninaiseen joukkoon. Tuoksuherkkyyttä ei voida testata allergiatestein, koska kyseessä ei ole allergia.

Lisätietoa hajusteallergiasta löytyy Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikan Allergiaportaalista www.kosmetiikka-allergia.fi  Allergiaportaalista voit tilata myös listan tuoksuttomista kosmetiikka- ja hygieniatuotteista sekä kodinpesuaineista maksutta. 

Toimisto on avoinna 
ma - to klo 10 - 15
Puh. 010 2790 990, 044 0477 054.
Pihlajatie 34, 00270 Helsinki
neuvonta@allergiahelsinki.fi

Fb: Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys

twitter.com/HginAllergi_Ast