Ajankohtaista

ATOOPPISEN IHOTTUMAN HOITO LAPSIPERHEISSÄ VAATII PITKÄÄ PINNAA JA KEKSELIÄISYYTTÄ

Atooppinen ihottuma on lasten yleinen ihosairaus ja koskettaa päivittäin monia suomalaisia lapsiperheitä.

Atooppinen ihottuma on tulehduksellinen krooninen ihosairaus, joka alkaa usein jo vauvana. Oireiden vaikeusaste voi vaihdella paljonkin iän mukana. Leikki-ikäisellä ja koululaisilla ihottuma-alueet paikantuvat tyypillisesti taipeisiin, joissa oireilu näkyy kutisevana, kuivana ja punoittavana ihottumana. Taipeiden lisäksi oireita saattaa esiintyä myös esimerkiksi raajojen ja kasvojen alueella.

Atooppisen ihottuman hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, mikä tuo omat haasteensa lapsiperheiden arkeen. Ihon kunnossa pysyminen vaikuttaa myös perheen yöunien laatuun, mikä tekee ihonhoidosta entistä tärkeämpää, kertoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Ihon rasvaaminen perusvoiteella kuuluu atooppisen ihon perushoitoon ja sitä täydennetään lääkevoiteilla eli kortisonivoiteilla ja kalsineuriinin estäjillä. Jotta ihon hoito sujuisi mahdollisimman sujuvasti, kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen koostumukseen. Hyvin levittyvä voide, joka ei aiheuta kirvelyä iholla, auttaa rasvaamisen sujumista. Kirvely rasvaamisen yhteydessä onkin usein merkki siitä, että on aika vaihtaa tuote rasvaisempaan vaihtoehtoon ja kokeilla ihon rasvaamista suihkun jälkeen ihon vielä ollessa kosteana. Voiteiksi atooppisen ihon hoitoon kannattaa valita herkälle iholle tarkoitettuja hajusteettomia perusvoiteita.

Miten motivoida lasta tylsältäkin tuntuvaan päivittäiseen ihon rasvaamiseen?

Rasvauspalkinto, kuten jalkapallokortti keräilykansioon tai prinsessatarrakuva, antavat todennäköisesti uutta intoa rasvaamiseen. Myös voidetuubien yhdessä koristeleminen tekee tuubit hauskemmiksi ja rasvaamisesta yhteisen puuhahetken. Erilaisia leikkejä, lauluja ja satujen lukemista rasvauksen aikana kannattaa myös kokeilla tuomaan vaihtelua ja positiivisuutta päivittäiseen rasvaushetkeen, Laine vinkkaa.

Apua sopivien voiteiden valitsemiseen atooppiselle iholle saa kosmetiikan Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi sekä kysymällä neuvoa Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta.

Lisätiedot:

Iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi, p. 0408348803

Pääset lukemaan Syyspääskyä klikkaamalla kuvaa!

 

SYYSPÄÄSKY 2021 ON ILMESTYNYT

 

Yhdistyksemme Syyspääsky-jäsenlehti on ilmestynyt ja se postitetaan jäsenillemme elokuun toisella viikolla. Voit käydä tutustumassa syksyn jäsentapahtumatarjontaan kuitenkin jo nyt avaamalla Syyspääskyn verkkosivujemme kautta!

Tarjolla on paljon tekemistä ja tietoa! Olemme ottaneet syksyn suunnittelussa huomioon kevään jäsenkyselyssä saatuja vastauksia ja toiveitanne. Ohjelmassa on runsaasti vertaistukea, luentoja, kulttuuria, liikuntaa ja hemmotteluja.

Monenlaisista mukavista tapahtumista muodostuu mieleenpainuva syksy, kun toivottavasti pääsemme palaamaan jälleen lähemmäksi vanhaa normaalia koronapandemian hellitettyä otettaan. Tapahtumiin voi ilmoittautua 2.8. alkaen sähköpostilla neuvonta@allergiahelsinki.fi tai puhelimitse puh. 044 047 7054 (ma-to klo 10-15).

Lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumiimme!

Verkkosivumme ovat uudistumassa. Mikäli et löydä etsimääsi tai ajankohtaista tietoa näitä sivuilta, niin voit tiedustella sähköpostilla neuvonta@allergiahelsinki.fi.

 

 

Astmaatikon maskit

Millainen maski sopii astmaatikolle?

Kasvomaskien sopivuus on yksilöllistä. Kokeilemalla erilaisia maskeja löytyy itselle sopiva malli.  Astmaa sairastavan on hyvä huomioida esimerkiksi kankaista mahdollisesti irtoava kuitu tai materiaalin ominaishaju. Materiaalien paksuudessa ja tiiviydessä on myös eroja, mikä vaikuttaa hengittämisvastukseen.

Uloshengitysventtiilillä varustettu hengityssuojain on astmaatikolle usein helpompi käyttää, koska venttiili keventää hengitystä. Venttiilin kautta kuitenkin pääsee hiukkasia ulos, eikä tällainen suojain siten suojaa ulkopuolisia, vain ainoastaan käyttäjää. Lisätietoa hengityssuojaimista Työterveyslaitoksen sivuilta https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-suu-ja-nenasuojus

Onko visiiri hyvä vaihtoehto?

Kasvovisiiri on tarkoitettu suojaamaan kasvoja nesteroiskeilta ja lentäviltä pisaroilta. Visiiri ei tuo samanlaista hengitysvastusta kuin kasvomaski tai muut hengityssuojaimet ja sen käyttö voi siten tuntua miellyttävämmältä.

Visiirin tehokkuutta koronavirusta vastaan ei kuitenkaan ole tutkittu. Jos visiiriä käyttää, tulee sen puhtaanapidosta huolehtia tarkkaan.

Lisää tietoa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilta https://www.allergia.fi/uutiset/usein-kysyttya-koronasta/#6800bbb1

Toimisto on jälleen avoinna!

 Tulethan vain täysin terveenä ja käytät kasvomaskia.

Neuvonta sähköpostitse tai puhelimitse
ma - to klo 10 - 15

neuvonta@allergiahelsinki.fi
puh. 044 0477 054

Fb: Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys

Twitter