Blogi

Tunnetko jo aurinkovoiteiden pakkausmerkinnät? Lue kooste tärkeimmistä tiedoista!


Monesti ostamme aurinkovoiteen miettimättä sen tarkemmin, mitä tuotteen merkinnät tarkoittavat. Tuotemerkinnät kertovat kuitenkin tärkeää tietoa esimerkiksi tuotteen suojaavuudesta ja säilyvyydestä.

Aurinkovoidetta valittaessa tärkein merkintä on tuotteen suojakerroin eli SPF (Sun Protection Factory). Se kuvaa tuotteen UVB-säteiden läpäisevyyttä. Esimerkiksi SPF 20 tarkoittaa, että 1/2o polttavasta UVB-säteilystä yltää iholle, jos voidetta on käytetty 2mg/cm2. Suojakertoimet voidaan luokitella mataliksi suoja-kertoimiksi, SPF alle 15, keskitason suojakertoimiksi, SPF 15-25, korkeiksi suojakertoimiksi, SPF yli 25 ja erittäin korkeiksi suoja-kertoimiksi, SPF 50+. Mikäli ihosi on vaalea, helposti palava tai siinä on esimerkiksi ruusufinniä, valitse voide, jonka suojakerroin on vähintään 30, neuvoo iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Purkissa oleva UVA ympyrän sisällä -merkintä taas puolestaan kertoo sen, että tuotteen UVA suojakerroin on vähintään kolmasosa siitä, mikä tuotteen UVB-kertoimeksi on ilmoitettu. Tarkista, että löydät tuotteestasi merkinnän myös UVA-suojasta.

Vedenkestävä (Water resistant) ja Erittäin vedenkestävä (Very water resistant) merkinnät kuvaavat sitä, miten hyvin tuotteet kestävät iholla vedessä oleskelua. Tuotetta voi kutsua vedenkestäväksi, mikäli suojaustehosta on vähintään 50 % jäljellä iholla 2x20 min vedessä oleskelun jälkeen. Erittäin vedenkestävän tuotteen kohdalla suojaustehosta on oltava jäljellä puolet iholla 4x20 min vedessä oleskelun jälkeen. Vaikka kyseessä olisi vedenkestävä aurinkovoide, muistathan lisätä sitä aina myös uinnin jälkeen.

Säilyvyysaikaa kuvataan tuotteissa PAO -merkinnällä (Period After Opening). Sillä kerrotaan, kauanko tuote säilyy avaamisen jälkeen. Löydät sen tuotteesta etsimällä avatun purkin kuvan, jonka sisällä on kuukausimäärä. Aurinkovoiteiden tyypillinen säilyvyysaika avaamisen jälkeen on 12 kk.

Ainesosaluettelo eli ingredients tulee olla kaikissa kosmetiikkatuotteissa ja siten löydät sen myös aurinkovoiteestasi. Ainesosaluettelo kertoo alenevassa paljousjärjestyksessä sen, mitä ainesosia tuote pitää sisällään. Mikäli sinulla on allergioita, on ainesosaluettelon tarkistaminen erityisen tärkeää. Allergioittesi suhteen sopivia tuotteita voit hakea kosmetiikan Allergiaportaali -verkkopalvelusta, www.kosmetiikka-allergia.fi, Merike Laine vinkkaa.

Tuotteessa voi olla myös maininta siitä, sisältääkö tuote kemiallisen eli orgaanisen tai fysikaalisen eli epäorgaanisen suojan vai niiden yhdistelmän. Kemialliset suoja-aineet imevät valon säteet itseensä ja muuttavat ne vaarattomaksi lämpösäteilyksi. Fysikaaliset suoja-aineet sen sijaan toimivat peilin lailla ja heijastavat auringon valon säteet pois iholta.

Mikäli tuotteesta löytyy Allergiatunnus, kertoo se, että tuote ei sisällä yleisimmin herkistäviä ainesosia, kuten hajusteita. Allergiatunnukselliset tuotteet ovat sopiva vaihtoehto monille herkkäihoisille.