Vertaisista voimaa arkeen

Seuraavan tekstin on kirjoittanut vapaaehtoisemme Marianni, joka vetää yhdistyksessämme Luontoretkiä. Allergia-, Iho- ja Astmaliitto järjestää myös erilaisia kursseja ympäri Suomea, joilla käsitellään kurssin kohderyhmän sairautta ja pääsee tutustumaan vertaisiin, joista saa arkeen voimaa.

Voimavarakurssilla Pikku-Syötteellä

Viikko tunturivaaroilla Koillismaalla

Ryhmä eläkeikäisiä atopiaa, allergioita tai / ja astmaa sairastavia kokoontui pikku-Syötteelle lokakuussa energisoitumaan ensipakkasten ja hennon lumipeitteen saaneeseen vaaramaisemaan.

Vetäjät, pitkän linjan asiantuntijat ohjasivat ja neuvoivat keskeisissä sairauksiimme ja niiden hoitoon  liittyvissä asioissa. Kuvasimme omaa sairastumispolkuamme toisillemme piirtämällä mm. kukkia ja kasveja aikajanalle. Kerroimme mitä ja milloin ilmeni, kuinka oireili jne. Löytyi jonkin verran samaa ja myös erilaistakin, opettavaista polkua itse kullekin.  

Erilaisia tarinoita avoimella mielellä toisillemme jaaten sai meidät hitsautumaan yhteen,  yhdeksi energisoivaksi, tukevaksi, iloa ja intoa toisillemme jakavaksi ryhmäksi. Saimme ohjausta kehonhuoltoon ja kiersimme ulkoilmassa  tunturia risteileviä luontopolkuja vaaramaisemasta nauttien. Käväisimme myös läheisellä luontokeskuksella vähän luontotietoakin ammentamassa oppaan johdolla. Kuljimme sitten metsän polkua pitkin läheiselle joen viereiselle kodalle evästelemään. Raikasta ilmaa, ilman katu- ym.pölyä!

Saimme puhdasta, raitista ilmaa ja liikuntaa, säänkin vielä suosiessa,  viikon ajan vertaisten ja asiantuntijoiden seurassa. Opimme samalla toisillemme oireitamme kuvatessa niiden ilmenemisestä ja hillitsemisestä uutta ja vaihtoehtoisia sekä uusia tapoja niitä hoitaa.

Ympäristö oli loistava astmaatikkojen voimavaroja elähdyttävään toimintaan.

Sisätiloissa tunnit ja päivät menivät nopeasti, ohi hurahtaen. Etäyhteydellä oli lääkärin luento ja interaktiivinen vartti sekä muiden asiantuntijoiden kanssa keskustelua, neuvoja ja vinkkejä niin lääkitykseen kuin erilaisiin apuvälineisiinkin liittyen. Kuinka astma oireilee arjessa eri tavalla eri henkilöillä, kuinka allergia voi oireilla viiveenä jne.

Klassinen aihe oli taas tarpeen kohdata eli lääkityksen oikea hoito ja säännöllisen lääkityksen tärkeys. Tämä aihe koskettaa aina.

Kodin sisäilman kosteusprosentti, siitepölysuodattimet, sarvikuono, tilajatke ja muiden apuvälineiden tiedot, käyttö ja hyödyt päivitettiin. Saimme kuntosaliharjoitteet mukaamme ne ensin läpikäyden ohjaajamme valvonnan alla sekä erilaisia keuhkoja avaavia liikkuvuusharjoitteita jatkoon.

Vietimme vielä yhden illan läheisellä kodalla tietovisan, kitaran soiton, yhteislaulun ja eväiden mutustelun merkeissä. Syvän sininen tähtitaivas loisti kevyen lumiharson peittäessä maan jäistä ja liukasta pikkutietä viereiselle hotellille palatessamme. Sauna odotti!

Syntyi joukko vertaisia, jolla on nyt oma whappiryhmä sekä ihania, kannustavia muistoja reppu pullollaan tulevia varten. Mitä sitten nurkan takaa tuleekin.

Viikosta jäi muistoksi paljon vinkkejä, tukea , aktiivinen vertaistukiryhmä, kauniit villasukat ja mielettömän hyvät munkit luontokeskuksen kahvilasta. Ympäristö, joka oli loistava astmaatikkojen voimavaroja elähdyttävään toimintaan!

Ja ryhmän oma, aktiivinen whatsup-ryhmä jatkoon!

Terveisin, Marianni