Siitepölyallergia ja sen hoito

Aivastuttaa, nenä vuotaa ja silmät kutisevat. Siitepölystä oireileva ei ole yksin allergiansa kanssa, sillä noin 20 prosenttia suomalaisista on siitepölyallergisia.

Siitepölyallergiaa on sekä lapsilla että aikuisilla. Suurin osa saa oireita lehtipuiden ja heinien siitepölystä, osa pujosta.

Siitepölyallergian oireet ovat yksilöllisiä, ja niihin vaikuttavat sekä allergisen herkistymisen vaikeusaste että luonnossa olevan siitepölyn määrä ja sääolosuhteet. Osa pärjää hyvin itsehoidolla. Osalla oireet estävät normaalin arjen sujumisen ja ulkoilun siitepölykaudella.

Tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita siitepölyallergian ristiallergiana. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan. Noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä.

Lue lisää siitepölyallergian oireista ja ristiallergiasta.

Siitepölyallergian hoitaminen

Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Hoitoon on olemassa erilaisia vaihtoehtoja: oireiden hoidosta siedätyshoitoon ja lääkkeellisistä hoidoista lääkkeettömiin hoitoihin.

Hyvä hoito parantaa elämänlaatua, edistää työkykyä ja ennaltaehkäisee muita atooppisia sairauksia. Hoitamaton allerginen nuha voi lisätä riskiä sairastua astmaan. Se voi myös heikentää astmaa sairastavan hoitotasapainoa ja pahentaa atooppisen ihottuman oireita.

Lue lisää allergioiden hoidosta ja siedätyshoidosta.