Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

22.8.2017

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon luonnollisia raaka-aineita. HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, onko luonnonkosmetiikka terveydelle parempi tai turvallisempi vaihtoehto kuin tavanomainen.

Anu-Elina Ervasti HS

Julkaistu: 21.8. 11:24

Luonnonkosmetiikkaa mainostetaan usein terveellisempänä ja hellävaraisempana kuin perinteistä, synteettisistä raaka-aineista valmistettua kosmetiikkaa. Raja ”luonnollisen” ja laboratoriossa valmistetun kosmetiikan välillä ei kuitenkaan ole välttämättä niin jyrkkä kuin mainokset antavat ymmärtää.

HS kysyi kolmelta asiantuntijalta, onko luonnonkosmetiikka terveyden kannalta parempi tai turvallisempi vaihtoehto kuin tavanomainen.
 

Ovatko luonnonkosmetiikan raaka-aineet terveydelle parempia kuin synteettiset?

”En nimeäisi kumpaakaan paremmaksi tai huonommaksi. Lähtökohtaisesti kaikki EU:ssa myytävät kosmetiikkatuotteet ovat turvallisia”, kertoo kauneudenhoitoalan lehtori, FT ja kemisti Marjo Poutanen.

Luonnonkosmetiikalle ei ole virallista määritelmää, joten sanan käyttäminen mainoksessa tai voidepurkin kyljessä ei vielä kerro kuluttajalle mitään. Luonnon- ja luomukosmetiikalle on kuitenkin olemassa erilaisia yksityisiä sertifikaatteja. Niitä käyttävät yritykset sitoutuvat noudattamaan tiettyjä ehtoja. Voit lukea sertifikaateista lisää jutun lopussa olevasta faktalaatikosta.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon luonnosta saatuja tai luonnonmukaisesti tuotettuja kemikaaleja. Myös luonnonkosmetiikassa voidaan silti käyttää tiettyjä synteettisiä aineita ja tavanomaisessa kosmetiikassa taas luonnosta saatuja aineita.

Jotkut luonnonkosmetiikasta innostuneet kokevat esimerkiksi, että tavanomainen kosmetiikka tukkii heidän ihohuokosensa tai että heidän ihonsa on parantunut luonnonkosmetiikan myötä. Poutasen mukaan erilaisille käyttäjille sopivat erilaiset tuotteet.

”Jos kuluttaja löytää itselleen sopivan tuotteen, se on varmasti hänelle paras, oli se mitä tahansa. On loistava juttu, että kuluttajalla on mahdollisuuksia tehdä valintoja”, Poutanen muotoilee.

Poutasen mukaan ihohuokosia tukkivia raaka-aineita käytetään nykyään yhä vähemmän. Esimerkiksi raakaöljystä jalostettuja mineraaliöljyjä on nettikeskusteluissa syytetty ihohuokosten tukkimisesta.

Ovatko luonnonkosmetiikan kemikaalit turvallisempia kuin muut?

Kaikkea EU-alueella myytävää kosmetiikkaa säädellään kansallisten lakien lisäksi EU:n kosmetiikka-asetuksella, kertoo ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista. Kosmetiikka ei saa aiheuttaa terveyshaittoja tavallisessa tai kohtuudella ennakoitavassa käytössä, ja tuotteiden sisältö on kerrottava ainesosaluettelossa.

”Olennaista on, että kaikki myynnissä olevat valmisteet täyttävät lainsäädännön vaatimukset. Siihen emme pysty ottamaan kantaa, onko luonnonkosmetiikka parempaa kuin tavanomainen”, Tauriala-Rajala kertoo.

Tuoteturvallisuus kehittyy koko ajan, kun tutkimustietoa saadaan lisää. Sen perusteella kehitellään uusia kemikaaleja ja poistetaan käytöstä vanhoja, jos niiden käytöstä nousee esiin terveysriskejä. Täältä voit lukea tarkemmin siitä, kuinka kosmetiikan ja miksi kaikkia haitallisiksi epäiltyjä aineita ei välttämättä kielletä.

Kosmetiikan kemikaaleista huolestuneet vetoavat usein siihen, että joillakin aineilla voi olla pitkän aikavälin vaikutuksia, joita ei vielä tunneta. Yksi kemikaalikriitikkona tunnettu asiantuntija on Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari.

Toppari on huolissaan erityisesti hormonitoimintaan vaikuttavista aineista. Esimerkiksi joidenkin kemiallisten uv-suojien hormonaalisista vaikutuksista ei vielä ole täyttä selvyyttä, ja monissa kosmetiikkatuotteissa säilöntäaineena käytettävillä parabeeneilla on todettu jonkinlaista hormonaalista vaikutusta. Toppari ei kuitenkaan usko, että luonnonkosmetiikan tuotteet olisivat tässä suhteessa turvallisempia kuin muutkaan.

”Sekä niin kutsutussa luonnonkosmetiikassa että synteettisessä kosmetiikassa on sama ongelma. Niiden koostumus tunnetaan huonosti eikä ainesosien vaikutuksia ole tutkittu riittävästi”, endokrinologiaan erikoistunut Toppari sanoo.

Luonnonkosmetiikan sertifikaateissa sallitut raaka-aineet määritellään tiukemmin kuin kosmetiikka-asetuksessa. Topparin mukaan tiettyjen kemikaalien välttäminen ei kuitenkaan tarkoita, että niitä korvaavat aineet olisivat välttämättä parempia: niistäkään ei ehkä ole tehty perusteellista tutkimusta.

Myöskään ”vanhan kansan” käyttämät luonnontuotteet eivät Topparin mukaan ole ongelmattomia.

”Se, että jotain ainetta on käytetty pitkään tai että se tulee luonnosta, ei aina ole tae sen turvallisuudesta.”
 

Onko luonnonkosmetiikka hyvä valinta allergiselle tai herkistyneelle?

Riippuu siitä, mille on herkistynyt. Jos oireita aiheuttavaa ainesosaa ei käytetä tietyn merkkisessä tai tietyn sertifikaatin saaneessa luonnonkosmetiikassa, tuttu merkki helpottaa ostoksilla käymistä.

Myös luonnonkosmetiikan raaka-aineille voi kuitenkin olla allerginen tai yliherkkä. Esimerkiksi monet luonnosta peräisin olevat tuoksuaineet aiheuttavat joillekuille oireita, Marjo Poutanen kertoo. Herkkäihoiselle synteettinen kosmetiikka voi hänen mukaansa olla jopa parempi valinta kuin luonnontuotteisiin pohjautuva, sillä laboratoriossa valmistetut raaka-aineet ovat usein tasalaatuisempia kuin luonnosta kerätyt.

”Toki osassa luonnonkosmetiikan tuotteita ja tuotesarjoja käytetään vain välttämättömiksi koettuja raaka-aineita, ei esimerkiksi tuoksuaineita”, Poutanen huomauttaa.

Herkistävimmät kosmetiikan kemikaalit löytyvät hiusten kesto- eli niin sanotuista hapeteväreistä, joiden käyttöä ei nykyään suositella alle 16-vuotiaille. Monet synteettisille hiusväreille herkistyneet ovat löytäneet vaihtoehdon kasviperäisistä väriaineista.

Tukesin Tauriala-Rajalan mukaan pelkästään kasveihin perustuvat värit voivat olla hyvä vaihtoehto, jos haluaa välttää herkistäviä hapetevärejä. Myös kasviperäiset ainesosat saattavat kuitenkin aiheuttaa reaktioita.

”Jokainen reagoi erilaisiin ainesosiin yksilöllisesti, joten luonnonkosmetiikka ei takaa suojaa allergista reaktiota vastaan.”
 

Onko luonnonkosmetiikan käyttäminen ympäristöystävällinen teko?

Monet käyttävät luonnonkosmetiikkaa, koska haluavat tehdä ympäristöystävällisiä valintoja. HS kysyi vuonna 2015 luonnonkosmetiikan ympäristöystävällisyydestä asiantuntijoilta, joiden mukaan kosmetiikan ekologisuutta on ylipäätään vaikea arvioida.

Huomiota voi kuitenkin kiinnittää esimerkiksi pakkaukseen ja kuljetusmatkoihin. Monilla luonnonkosmetiikan sertifikaateilla on ympäristöystävälliseen valmistamiseen tai pakkaamiseen liittyviä kriteereitä.

Myös eläinten hyvinvointi on joillekuille peruste käyttää luonnonkosmetiikkaa. Useiden sertifikaattien ehdoissa säädellään eläinperäisten ainesosien käyttöä, ja eläinkokeilla testatut ainekset on pääsääntöisesti kielletty.

Kosmetiikan eläinkoekielto on tosin nykyään voimassa EU-alueella kaiken kosmetiikan osalta. Myös vegaanisia tuotteita voi löytää tavanomaisenkin kosmetiikan parista.

Marjo Poutasen omasta kosmetiikkahyllystä löytyy sekä luonnonkosmetiikkaa että tavallisia merkkejä.

”Jos haluaa elää luonnonmukaisen ideologian mukaan, on huomannut jonkin luonnonkosmetiikkasarjan sopivaksi tai jokin synteettisessä kosmetiikassa käytettävä aine ei syystä tai toisesta sovi itselle, luonnonkosmetiikan kokeileminen on luontevaa”, Poutanen summaa.

Fakta

Laki ei määrittele luonnonkosmetiikkaa

Laissa ei säädellä, millaista kosmetiikkaa saa markkinoida luonnonkosmetiikkana. Siksi yksityiset luonnonkosmetiikan toimijat ovat kehittäneet erilaisia sertifikaatteja, joita käyttääkseen yritysten tai tuotteiden on täytettävä tietyt ehdot.

 Tunnettuja eurooppalaisia sertifikaatteja ovat esimerkiksi Ecocert, BDIH, ICEA ja Soil Association sekä Suomessa FI-Natura. Suurimpien sertifioijien perustama kattojärjestö Cosmos on luonut niin sanotun Cosmos-standardin, joka pyrkii yhtenäistämään sertifikaattien ehtoja.

 Luonnonkosmetiikan sertifikaattien ehdot voivat koskea muun muassa raaka-aineita, luontaisten tai luomutuotettujen ainesten osuutta verrattuna synteettisesti tuotettuihin sekä tuotannon ympäristöystävällisyyttä.

 Sertifioidun tuotteen tunnistaa pakkauksessa olevasta logosta. Kaikki luonnonkosmetiikkayritykset eivät tosin hanki sertifikaattia, vaikka niiden tuotteet täyttäisivätkin ehdot, sillä kansainvälinen sertifikaatti voi olla etenkin pienyritykselle liian kallis.